Oto nasz podstawowy przepis na spód do tarty – zawsze robimy go według tego przepisu i jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Spód jest pyszny, lekko chrupiący i stanowi idealną podstawę do kulinarnych eksperymentów z tartą na słono . Na tak upieczony spód do tarty możecie położyć dowolne, ulubione składniki oraz zalać zalewą, do której przepis również umieszczamy poniżej.
Składniki:
- 3/4 kostki masła (150 g)
- duża szklanka mąki (250 g)
- 150 g tartego sera mozarella
- płaska łyżeczka soli
- 2-3 łyżki wody
- trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia)
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
- W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku możemy przygotować składniki do tarty (zobacz np.: Kisz francuski z boczkiem i cebulą )
- Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładamy je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
- Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz.
- Po nałożeniu farszu wkładamy tartę jeszcze na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe!
Przepis i składniki na zalewę do tarty:
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia
- dwie łyżki poszatkowanej pietruszki
Sposób przygotowania: Wszystko dokładnie mieszamy razem i zalewamy farsz.
Kilka pomysłów na tartę:
- Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą [przepis]
- Tarta z kurczakiem [przepis]
- Tarta z kurczakiem, serkiem i warzywami