|
|
Jak suszyć grzyby? Do suszenia najlepiej nadają się grzyby rurkowe o stosunkowo dużych kapeluszach – najlepsze do suszenia są borowiki, prawdziwki, koźlaki oraz podgrzybki, ale możesz suszyć również inne grzyby.
My suszymy grzyby na kilka sposób i zależą one od pogody. Jeżeli mamy słoneczną i ciepłą jesień, najlepiej jest grzyby wystawić na słońcu, a następnie dosuszyć na strychu, przy piecu lub kaloryferze. Jednak zanim rozpoczniemy sezon grzewczy, grzyby możemy ususzyć w specjalnym urządzeniu do suszenia warzyw i owoców.
- Zanim przystąpimy do suszenia powinniśmy grzyby dokładnie oczyścić i sprawdzić, czy nie ma w nich robaków. Nie myjemy grzybów przed suszeniem, jeżeli są bardzo brudne możemy je wyczyścić np. ręcznikiem papierowym.
- Kroimy je na 1 cm plastry.
- Możemy wyłożyć je na blaszkę lub nawlec na sznurek
- Grzyby najlepiej jest suszyć na słońcu, a następnie możemy dosuszyć je w lekko otwartym piekarniku.
- Jeżeli jednak pogoda nie sprzyja, możemy od razu rozpocząć suszenie w piekarniku nagrzanym do ok 50-60 stopni. Możemy również użyć suszarki spożywczej do suszenia warzyw i owoców. Jeżeli macie doświadczenia z suszeniem w suszarce – dajcie proszę znać w komentarzach.
- Wysuszone grzyby najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, a żeby uniknąć zjedzenia ich przez mole, do pojemnika warto włożyć liść laurowy.
- Małe grzyby możemy suszyć w całości, większe kapelusze pokrojone na plastry. Ogonki grzybów, również nadają się do suszenia, ale są one twardsze od pozostałych części.
- Dobrze ususzone grzyby są elastyczne, a łamią się dopiero po mocniejszym zgięciu.

Ja kupiłem grzyby suszone na http://www.grzybowysklep.pl/grzyby-suszone,39.html i niewiem co z nimi zrobić. Są jakieś dobre dania/pomysły? Ogólnie to nie mam kiedy zajmować się suszeniem grzybów dlatego je kupiłem, ale za dużo i niewiem co zrobić z resztą.