|
|
Tarta z kurczakiem, serkiem i warzywami.
Ciasto:
- 20 dag masła;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1 szklanką otrąb pszennych;
- 2 żółtka;
- 2 płaskie łyżeczki soli.
Farsz:
- 1 pierś z kurczaka;
- 1 świeża papryka czerwona;
- 1 puszka kukurydzy;
- 200 g serka topionego śmietankowego;
- ½ szklanki śmietanki słodkiej 18%;
- 1 łyżka oleju;
- przyprawa do kurczaka.
Wykonanie:
Do miski dodajemy: mąkę, pokrojone schłodzone masło i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Przygotowujemy farsz. Umytą pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Kurczaka smażymy na oleju, po chwili dodajemy paprykę i jeszcze przez chwilę smażymy. Po wystygnięciu łączymy z odsączona kukurydzą. Serek dodajemy do śmietanki i miksujemy na jednolitą masę.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty lub średniej tortownicy. Brzegi wylepiamy na wysokość 1 cm. Ciasto nakłuwamy, i przykrywamy je folią aluminiową. Pieczemy 10 min. w temperaturze 200 0 C, następnie zdejmujemy folię , nakładamy farsz, zalewamy zmiksowaną śmietanką z serkiem i pieczemy kolejne 5 – 10 min., aż wierzch trochę się zarumieni.
Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!