|
|
Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą. Quiche (po polsku „kisz”) to obok tarty jeden ze specjałów kuchni francuskiej. Sposobów na zrobienie kiszu jest mnóstwo i raz na jakiś czas znajdziecie tu nowe inspiracje. Jednak zachęcam też do własnego eksperymentowania. Nie musicie polegać wyłącznie na przepisach – możecie śmiało dodać składniki, na które akurat macie ochotę.
Składniki na ciasto:
- duża szklanka mąki
- trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
- 150 g tartego sera mozarella (1 opakowanie z Biedronki)
- 3/4 kostki masła (120 gram)
- łyżeczka soli
- 2-3 łyżki wody
Składniki na farsz:
- 250 g wędzonego, chudego boczku
- łyżeczka ostrej papryki
- pęczek pietruszki lub koperku
- 4-5 dużych cebul
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
- W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku kroimy wędzony, chudy boczek w drobną kostkę.
- Cebulę kroimy w plastry lub półksiężyce.
- Boczek podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy cebulę i smażymy tak długo, aż cebula będzie miękka, a boczek zarumieniony.
- W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
- Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
- Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz z boczku i cebuli, a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
- Wkładamy kisz na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem kisz warto odstawić na kilka minut, żeby trochę odtajało. Kisz francuski można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Do jedzenia koniecznie podaj lampkę czerwonego, półwytrawnego wina.
Ps. W jednej z moich wersji, którą akurat widać na zdjęciu, przygotowałem kisz dodając jeszcze odrobinę lekko ugotowanych brokułów.

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!