Przepis: Tarta z pieczarkami, papryką, cebulą, kiełbaską oraz brokułami. Tarta (kisz francuski) gości na naszym stole regularnie. Jeżeli brak nam pomysłu na obiad, a mamy w lodówce sporo składników, które trzeba wykorzystać, bo wkrótce termin ich przydatności mija – tarta nadaje się do tego idealnie.
Oczywiście to z czego przygotujecie farsz do tarty może zależeć od Was. Możecie spróbować klasycznej tarty – kiszu francuskiego z cebulą i boczkiem , tarty z kurczakiem , wegetariańskiej tarty z papryką, cukinią i brokułami lub stworzyć własną kompozycję lub spróbować naszej dzisiejszej propozycji. W rolach głównych: kiełbaska chorizo, czerwona papryka, cebula, pieczarki oraz brokuły.
Ciasto do tarty – przepis podstawowy:
- duża szklanka mąki
- trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
- 150 g tartego sera mozarella (1 opakowanie z Biedronki)
- 3/4 kostki masła (120 gram)
- łyżeczka soli
- 2-3 łyżki wody
Składniki do farszu:
- średnia cebula
- niewielki brokuł
- 30 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki (lub ósemki, jeżeli są duże)
- czerwona papryka
- kiełbaska chorizo (możecie użyć kiełbasy kaszubskiej, polskiej lub innej o intensywnym smaku)
- Przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka + ewentualnie vegeta)
Składniki masy:
- pęczek pietruszki
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
- W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku kroimy składniki: pieczarki na cztery części (lub osiem jeżeli są bardzo duże), cebulę w półksiężyce, paprykę w kostkę, brokuły wrzucamy do gotującej się wody na 1-2 minuty, kiełbasę plasterki.
- Wrzucamy na niewielką ilość oliwy cebulę – lekko podsmażamy.
- Do cebuli dorzucamy pozostałe warzywa (kiełbasę dodajemy na 5 minut przed końcem smażenia)
- W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
- Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
- Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz, a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
- Wkładamy tartę na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem tartę warto odstawić na kilka minut, żeby trochę odtajał. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Do jedzenia koniecznie podaj lampkę czerwonego, półwytrawnego wina.