|
|
Tarta z kurczakiem to jeden z wielu pomysłów na tartę na słono. Jej podstawa może być zawsze taka sama, a to jaki zrobisz farsz zależy wyłącznie od Ciebie. Dziś na KozakGotuje.pl przepis na tartę z kurczakiem, chociaż od klasycznego kiszu francuskiego różni się ona przede wszystkim farszem.
Składniki na ciasto:
- duża szklanka mąki
- trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
- 150 g tartego sera mozarella (1 opakowanie z Biedronki)
- 3/4 kostki masła (125 gram)
- łyżeczka soli
- 2-3 łyżki wody
Składniki na farsz:
- średnia pierś z kurczaka
- mały brokuł
- łyżeczka ostrej papryki
- pęczek pietruszki lub koperku
- 1 cebula
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
- W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku kurczaka kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w kostkę lub półksiężyce.
- Kurczaka delikatnie przyprawiamy ziołami lub ulubioną przyprawą do kurczaka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy cebulę i smażymy tak długo, aż cebula będzie miękka.
- W międzyczasie gotujemy wodę w średnim garnku. Kiedy się zagotuje na 3-4 minuty wrzucamy do niej porozdzielany na różyczki brokuł.
- W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
- Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
- Na lekko podpieczone ciasto wykładamy brokuły, farsz z kurczaka i cebuli, dodajemy trochę kukurydzy (jeśli lubicie), a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
- Wkładamy tartę na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem kisz warto odstawić na kilka minut, żeby trochę odtajało. Tartę z kurczakiem można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.
Tarta z kurczakiem – smakowało? Daj znać w komentarzach
Spróbuj też:
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
- Tarta z boczkiem i cebulą czyli klasyczny kisz francuski

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!