Tarta z malinami. Najlepszy przepis na tartę z malinami

Tarta z malinami. Najlepszy przepis na tartę z malinami

Tarta z malinami – To jeden z moich ulubionych przepisów. Teoretycznie tarta z malinami innymi owocami najlepsza jest latem, kiedy świeże owoce są łatwe dostępne, to poza sezonem śmiało możecie ją zrobić z mrożonymi owocami. Nadadzą się też owoce z kompotu. Jest też druga wersja tarty z malinami, która nie wymaga dwukrotnego zapiekania (zobacz przepis na tartę malinową z bitą śmietaną i czekoladą) Ale… do rzeczy.

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki (150 g)
  • 3/4 kostki masła (125 g)
  • 1 łyżka wody
  • 2 czubate łyżki cukru (30 g)

Przepis na farsz:

  • 200 ml śmietanki 36 % (niecała szklanka)
  • 120 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • maliny świeże lub mrożone (można też użyć innych owoców: jagód, borówek)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę (1 szklanka), dodajemy pokrojone na drobne części masło (3/4 kostki) oraz cukier (2 łyżki) i łyżkę wody. Wszystko dokładnie ugniatamy, tak, żeby ciasto było jednolitą masą. Jeżeli jest za suche możemy dodać nieco wody, a jeżeli za mokre – mąki. Po ugnieceniu ciasta wkładamy je na pół godziny do zamrażalnika.
  2. Po półgodzinnym leżakowaniu ciasta w zamrażalniku wykładamy je na formę do tarty – najlepiej porcelanową, a wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.
  3. Ciasto pieczemy przez ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z piekarnika jak jego wierzch będzie miał złocisty kolor.
  4. Czekoladę (120 g) roztapiamy w kąpieli wodnej (do garnka z gotującą się wodą wkładamy plastikową miseczkę, w której roztapiamy czekoladę), a następnie wlewamy śmietankę i delikatnie mieszamy aż do połączenia się obu składników. Po ostygnięciu masy wbijamy do niej jajko, po czym jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy.
  5. Na upieczone już ciasto wykładamy owoce (jeżeli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć)
  6. Na owoce i ciasto wylewamy naszą masę.
  7. Ciasto wkładamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C.

Smacznego!

PS. Maliny możesz zastąpić innymi owocami lub zrobić owocową mieszankę. Np. Maliny z borówką amerykańską lub jagodami.

cialis generic / buy generic cialis online / dziala jak viagra / costo viagra en farmacia / spam emails from canadian pharmacy

viagra generic | viagra online store com

generic viagra online viagra generic generic viagra order viagra buy viagra over the counter viagra
PrintFriendly and PDF Wydrukuj przepis

borówka amerykańska , , , , Tarta na słodko

Comments are closed.
'
взять займ онлайн кредит онлайн оформить кредитную карту вклад онлайн