|
|
Jak ugotować jajka na miękko? Nie daj sobie wmówić, że jest to trudne. Jeżeli zastosujesz się do naszej instrukcji na pewno uda Ci się ugotować idealne jajko na miękko.
Jajko ma miękko krok po kroku:
- Włóż jajka do zimnej wody.
- Doprowadź wodę do wrzenia i od tego momentu rozpocznij odliczanie czterech minut.
- Po ok. 6 minutach jajko powinno być ugotowane się na półmiękko, a po 9 – na twardo.
- Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, co pozwoli zatrzymać ścinanie się białka i żółtka.
Czas gotowania jajek? Jak długo gotować jajka:
- Jajko na miękko: 3-4 minuty od momentu rozpoczęcia wrzenia
- Jajko na półmiękko: 5-6 minut od rozpoczęcia wrzenia
- Jajko na twardo: 8-9 minut od rozpoczęcia wrzenia

Lubię gotowane przez 5 minut – dla mnie są w sam raz, białko jest lekko ścięte, a żółtko przyjemnie płynne. Gotowane przez 3 minuty jest dla mnie zdecydowanie za rzadkie.
Jeżeli wrzucasz jajka do wrzątku to faktycznie powinny to być 4-5 minut. Jednak jeżeli wrzucasz jajka do zimnej wody, doprowadzasz ją do wrzenia to 4 minuty gotowania powoduje, że białko idealnie się ścina, a żółtko jest płynne. Jeżeli natomiast po 4 minutach nie zalejemy jajek zimną wodą, to żółtko nam się niemal w całości zetnie.