Wykwintne kotleciki z piersi kurczaka
Składniki (na 10 kotlecików):
- 70 dag piersi z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- kukurydza konserwowa (niecałe pół puszki)
- przyprawa do kurczaka
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka myjemy, obsuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry po ok. 7 dag, a następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Pieczarki trzemy na wiórki na tarce o drobnych oczkach, obsmażamy w małej ilości oleju i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser żółty również trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy rozbite piersi – płaty mięsa oprószamy niewielka ilością przyprawy do kurczaka, na środek układamy żółty ser, pieczarki oraz kilka ziaren kukurydzy, zwijamy ściśle w kształcie kulki i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor.