Przepis na pizzę na cienkim cieście [krok po kroku]

Przepis na pizzę i ciasto do pizzy

Przepis na pizzę i przepis na ciasto do pizzy. Wykonanie pizzy jest niezwykle proste. Jeżeli zastosujesz się do wszystkich wskazówek po upieczeniu przyjdzie Ci na myśl, że czas na otwarcie własnej pizzerii.

 Składniki na ciasto do pizzy:

  • 70 dag mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju

Składniki na sos pomidorowy do pizzy:

  • puszka pomidorów (całych lub krojonych)
  • koncentrat pomidorowy
  • suszone zioła (bazylia, zioła prowansalskie, oregano) – po łyżeczce
  • czosnek
  • średnia cebula
Dodatki do pizzy:
Dodatki do pizzy w pełni zależą od Ciebie i tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń związanych z pizzą. Jedni lubią pizzę na ostro – z pikantnymi papryczkami, inni na słodko – z czekoladą, anansem i bananami, jeszcze inni lubują się w wersjach wegetariańskich. Jednak do każdego rodzaju pizzy poza ciastem i sosem pomidorowym potrzebujesz tartego sera mozarella. Koniecznie powinna to być tarta mozarella, ponieważ zwykły żółty ser na pizzy robi się twardy i po upieczeniu nie jest tak dobry jak ciągnąca się mozarella. Ja zazwyczaj kupuję startą już mozarellę w Biedronce – opakowanie kosztuje nieco ponad 3 zł. Jedno opakowanie starcza na jedną pizzę. Poniżej znajdziesz przepis na pizzę.
Sposób wykonania sosu pomidorowego:
  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek
  2. Zeszklij cebulę, w trakcie smażenia dodaj czosnek
  3. Wrzuć pomidory, zioła i koncentrat pomidorowy do garnka
  4. Wymieszaj wszystko i – jeżeli masz czym – delikatnie zmiksuj
  5. Sos gotowy :)
Sposób wykonania ciasta do pizzy:
  1. Rozdrobnij drożdże w kubku
  2. Zasyp je cukrem
  3. Zalej letnią (nie gorącą) wodą. Możesz zamieszać
  4. Poczekaj ok. 20 minut aż mieszanka się spieni.
  5. Do miski wsyp dwie duże szklanki mąki
  6. Wsyp sól i wymieszaj z mąką
  7. Wlej łyżkę oleju
  8. Wlej do miski drożdżowy roztwór i zacznij ugniatać ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypuj śmiało mąki, jeżeli natomiast jest za gęste – dolewaj wody. Ja nigdy sztywno nie trzymam się przepisu, tylko robię wszystko „na oko”. Ciasto ugniatam tak długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dość twarde. Tak wykonane ciasto odkładam na ok pół godziny, żeby wyrosło pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
  9. Po wyrośnięciu ponownie zagniatam ciasto
  10. Dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję do wielkości blachy piekarnika. Zdecydowanie preferuję ciasto bardzo cienkie, dlatego rozwałkowuję je tak, żeby nie było grubsze niż 5-6 mm.9.
  11. Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem pomidorowym
  12. Wsyp na sos ok. 15 dag. tartego sera mozarella
  13. Jeżeli robisz klasyczną pizzę, w tej chwili możesz położyć pozostałe składniki. Kilka propozycji:
  • delikatnie: szynka sopocka, pieczarki, cebula, kukurydza
  • na ostro: pikantne salami, papryczka chili, cebula
  • pieczarki i szynka
  • tuńczyk
  • szynka i ananas
  • kiełbasa, cebula, pieczarki
  • bekon i cebula
  • szynka, krewetki, ananas

Jeżeli natomiast chcesz spróbować mojej ulubionej pizzy, ciasto do piekarnika włóż bez składników – jedynie posmarowane sosem i posypane serem – po prostu upiecz Margerittę. Na upieczonej pizzy połóż solidną porcję rukoli, kilka plastrów szynki Schwarzwaldzkiej lub Parmeńskiej, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Możesz też ją posypać delikatnie parmezanem.

Podoba Ci się ten przepis na pizzę? Daj znać, jeżeli udało Ci się zrobić z niego pizzę.

Przepis na pizzę i ciasto do pizzy
Editor's choice