Babeczki kakaowe z niespodzianką w środku – przepis Brygidy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g roztopionego masła lub margaryny Kasia
400 g jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego)
4 jajka
cukierki na nadzienie (np. cherry, trufle)
Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy jogurt, tłuszcz i jajka.
Przelewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.
Do każdej foremki wkładamy trochę ciasta, cukierek i przykrywamy ciastem do ¾ wysokości. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 0 C i pieczemy ok. 20-25 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy wg uznania – kremem, polewą czekoladową, czy po prostu posypujemy cukrem pudrem.
Ja do dekoracji użyłam kremu budyniowego zabarwionego barwnikiem spożywczym.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!