|
|
Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis na barszcz biały. Smakuje wyśmienicie, jednak jego smak doceniany jest przez wielu po mocno zakrapianej imprezie. Wtedy ta pożywna zupa z białą kiełbasą jest w stanie uratować człowieka :)
Składniki:
- ½ kg białej kiełbasy
- 1 1/4 szklanki zakwasu na żurek
- 1,5 litra wody
- ząbek czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka Vegety
- sól, pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Kiełbasę białą wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru dodajemy przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zakwas na żurek. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do barszczu. Na koniec wsypujemy majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Wyjętą z wywaru kiełbasę kroimy na plasterki, a ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Barszcz podajemy z plasterkami kiełbasy i cząstkami jajek na twardo oraz z chlebem.
Barszcz biały jest gotowy. Podobał się nasz przepis? Daj znać w komentarzach i… Smacznego!
Zobacz też:
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!