Tradycyjnie, koniec karnawału kojarzy się nam z pączkami, chrustami i faworkami. Nie wszyscy jednak przepadają za tymi łakociami w postaci smażonej. Stąd propozycja wykonania chrustów w wersji dietetycznej, bez smażenia w głębokim tłuszczu.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej;
6 żółtek;
100 g schłodzonego masła;
8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany;
aromat śmietankowy;
szczypta soli;
cukier puder do posypania lub lukier.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, żółtek, masła i aromatu śmietankowego zagniatamy ciasto i wkładamy je na 1,5 godz. do lodówki. Po schłodzeniu ciasto dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa używając sitka o średnich oczkach.
- Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wycinamy paseczki, jak na faworki. Na środku każdego paseczka wycinamy podłużny otworek i przeplatamy.
- Przygotowane w ten sposób chrusty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 0 C na złoty kolor pilnując, aby się nie przypaliły. Gorące posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Z podanych produktów wyszło mi 2 blaszki z piekarnika.
Przygotowane w ten sposób chrusty świetnie smakują z sosem jagodowym:
1 słoiczek czarnych jagód we własnym syropie przelewamy do niedużego garnka. Dodajemy 1 łyżkę cukru i gotujemy chwilę, aby płyn zredukował się. Miksujemy i… gotowe!
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!