Przepis na ciasto czekoladowe Nigelli Lawson. Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson niektóre kobiety zwala z nóg – dosłownie. Facet, który upiecze czekoladowe ciasto z tego przepisu i zaprosi na nie swoją ukochaną, nie musi ani robić, ani mówić nic więcej. Wystarczy, że poda jej talerzyk z kawałkiem ciasta.
Możecie skorzystać z przepisu, który umieszczamy na dole lub po prostu wzorować się na przepisie Nigelli, którego realizację możecie obejrzeć na poniższym wideo.
Składniki na ciasto czekoladowe Nigelli:
- 175 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao dobrej jakości
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na masę kremową:
- 75 g miękkiego masła
- 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka golden syrup (można zastąpić miodem)
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania ciasta:
1. Wszystkie składniki (masło, mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, soda, jajka, śmietana, ekstrakt wanilii) mieszamy w misce na gładką masę. Najlepiej wymieszać ją mikserem, chociaż musicie uważać, żeby go nie spalić, bo masa wyjdzie baaardzo gęsta.
2. Masę dzielimy na dwie części i wkładamy do dwóch tortownic o średnicy ok 20-25 cm. Jeżeli macie tylko jedną, możecie piec na dwa razy.
3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok 20-25 minut
Sposób przygotowania czekoladowej masy kremowej:
1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Jak to zrobić najlepiej? Weź średniej wielkości garnek, nalej do niego trochę wody, zagotuj ją i następnie do garnka włóż plastikową miskę. W misce, na gotującej się wodzie masło i czekolada doskonale się rozpuszczą.
2. Do rozpuszczonej masy dodaj syrop (lub miód), śmietanę i wanilię. Wszystko wymieszaj.
3. Następnie dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj lub zmiksuj tak dokładnie, żeby usunąć wszystkie grudki.
4. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę wrzącej wody: masa powinna być na tyle rzadka, żeby dała się łatwo rozprowadzić po cieście.
I na koniec…
1. Upieczone ciasto ostudź i posmaruj 1/3 masy czekoladowej
2. Na masę połóż drugą część upieczonego ciasta i posmaruj kolejną częścią masy
3. Resztę przeznacz na rozsmarowanie na boki.
GOTOWE!
Spróbuj również:
- Tarta z malinami, białą czekoladą i bitą śmietaną
- Tarta z malinami zapiekana z czekoladą i śmietaną
- Tarta z borówkami amerykańskimi
- Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!