Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 5 jaj
- 3 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- budyń
- kostka masła
- szklanka cukru pudru
- wiórki kokosowe
Składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki 30% (słodkiej)
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 gorzka czekolada
- 250 g cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta:
Oddzielić żółtka od białek, biała ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie, lekko mieszając łyżką, mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Sposób przygotowania masy:
5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Sposób przygotowania kremu:
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie (1/2 szklanki). Schłodzoną śmietaną ubić, na koniec dodać wystudzoną żelatynę i pół startej na wiórki czekolady. Całość wymieszać i nałożyć na krem.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy. Po schłodzeniu polewamy roztopioną czekoladą.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!