Ciasto "palce lizać" [przepis] - KozakGotuje.pl

Ciasto „palce lizać” [przepis]

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • budyń
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietany kremówki 30% (słodkiej)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 gorzka czekolada
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania ciasta:

Oddzielić żółtka od białek, biała ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie, lekko mieszając łyżką, mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.

Sposób przygotowania masy:

5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Sposób przygotowania kremu:

Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie (1/2 szklanki). Schłodzoną śmietaną ubić, na koniec dodać wystudzoną żelatynę i pół startej na wiórki czekolady. Całość wymieszać i nałożyć na krem.

Tak przygotowane ciasto chłodzimy. Po schłodzeniu polewamy roztopioną czekoladą.

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'