Ciasto Rafaello ( przepis)
Biszkopt:
- 6 jajek;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy.
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy sztywną pianę z białek, następnie, cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka (po jednym). Na koniec delikatnie mieszamy z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 0 C. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt kroimy na pół.
Ciasto kokosowe:
- 5 białek;
- ¾ szklanki cukru;
- 20 dag wiórków kokosowych;
- 1 łyżka mąki;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ubijamy sztywną pianę z białek, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy cukier rozpuści się, pianę delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 0 C.
Krem I:
- 3 żółtka;
- 3 łyżki cukru;
- 1 szklanka mleka;
- 1 kostka masła;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
- 3-4 łyżki kawy Capuccino.
Żółtka i mąkę dokładnie roztrzepujemy z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy, jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy, dodając stopniowo przestudzony budyń i suche Capuccino.
Krem II:
- ½ l słodkiej śmietanki kremówki 30%;
- 2 opakowania „Śnieżki”;
- 1 szklanka Advocata;
- 1 duża paczka biszkoptów;
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
- 1 tabliczka białej czekolady;
- 3 łyżki słodkiego mleka;
- 1-2 łyżeczki żelatyny;
Białą czekoladę rozpuszczamy na parze z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę ubijamy ze Śnieżką, dodajemy Advocata, pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe, a na koniec przestudzone: rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Krem delikatnie mieszamy.
Przełożenie ciasta:
- połowa biszkoptu
- połowa masy I.
- ciasto koksowe
- reszta masy I.
- druga połowa biszkoptu
- masa II.
Ciasto grubo posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!