Ciasto Rafaello (przepis) - KozakGotuje.pl

Ciasto Rafaello (przepis)

Ciasto Rafaello ( przepis)

Biszkopt:

  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy.

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy sztywną pianę z białek, następnie, cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka (po jednym). Na koniec delikatnie mieszamy z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 0 C. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt kroimy na pół.

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek;
  • ¾ szklanki cukru;
  • 20 dag wiórków kokosowych;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubijamy sztywną pianę z białek, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy cukier rozpuści się, pianę delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 0 C.

Krem I:

  • 3 żółtka;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 kostka masła;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
  • 3-4 łyżki kawy Capuccino.

Żółtka i mąkę dokładnie roztrzepujemy z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy, jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy, dodając stopniowo przestudzony budyń i suche Capuccino.

Krem II:

  • ½ l słodkiej śmietanki kremówki 30%;
  • 2 opakowania „Śnieżki”;
  • 1 szklanka Advocata;
  • 1 duża paczka biszkoptów;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych;
  • 1 tabliczka białej czekolady;
  • 3 łyżki słodkiego mleka;
  • 1-2 łyżeczki żelatyny;

Białą czekoladę rozpuszczamy na parze z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę ubijamy ze Śnieżką, dodajemy Advocata, pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe, a na koniec przestudzone: rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Krem delikatnie mieszamy.

Przełożenie ciasta:

  1. połowa biszkoptu
  2. połowa masy I.
  3. ciasto koksowe
  4. reszta masy I.
  5. druga połowa biszkoptu
  6. masa II.

Ciasto grubo posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

ciasto rafaello ,

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'