|
|
Ciasto z jabłkami – Jesienna Fantazja to wspaniały deser. Zawarty w nim miód kryje dobroczynne właściwości – jest źródłem mikroelementów, takich jak wapń, potas, cynk i magnez. Wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie i naszą urodę.
Składniki:
- 6 dużych jabłek (najlepsze są antonówki lub szare renety)
- 1,5 szklanki miodu (w „uboższej” wersji można zastąpić cukrem)
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Wykonanie:
Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wsypujemy do miski, zalewamy miodem i odstawiamy. Gdy puszczą sok, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką, małej blaszki lub tortownicy (26-28cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 0 C ok. 40 minut.
Gotowe ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami gotowe! Idealnie pasuje do herbaty z miodem :)
Smacznego!
pysznie się prezentuje. i jak kolorowo ;)