Dziś pomysł na niedzielny deser, zainspirowany przepisem ze strony MojeGotowanie.pl. Prosty w wykonaniu, na pewno spodoba się, szczególnie dzieciom.
Składniki:
- litr śmietany 18%;
- żelatynę na 1 litr;
- pół szklanki cukru;
- cukier waniliowy;
- niebieska galaretka (ja użyłam szafirowej);
- 200 ml śmietanki 36%;
- kilka sztuk ciemnego winogrona.
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę na wierzch postawić większą miskę wlać śmietany i nad parą wodną połączyć je z cukrem, cukrem waniliowym oraz żelatyną dobrze wymieszać przelać do pojemniczka wstawić do lodówki ,galaretkę rozpuścić w 300 ml wody jak będzie zimna wylać na masę śmietankową jak wszystko zastygnie wyciąć np. kieliszkiem otwory na oczy, ubić śmietankę i nałożyć ją w miejsca otworów ,włożyć po połowie winogrona. Wyciętą galaretką udekorować talerz (galaretka, śmietana, winogrono).
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!