|
|
Dżem z dyni – musisz spróbować! Wykonanie przetworów na zimę wydaje się pracochłonne i skomplikowane. Niekoniecznie musi tak być :-) Przygotowanie tej konfitury nie jest trudne i pracochłonne. Zobacz nasz przepis na dżem z dyni.
Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory. Sezon na dynie już się jeszcze trwa!
Składniki na dżem z dyni:
- 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu miąższu)
- 0,5 kg cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
- Następnego dnia odlewamy szklankę powstałego soku, a pozostałą dynię z sokiem gotujemy przez 2 godziny.
- Po ugotowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie znów gotujemy przez 1 godzinę, ale uważaj, bo może się przypalić – aby się nie przypalało, musimy często mieszać .
- Odlany wcześniej sok musimy zagotować i rozmieszać w nim galaretki z sokiem z cytryny.
- Wlewamy do gotującej się dyni , dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy , odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dżem z dyni gotowy! Można go podawać na kanapki, tosty, czy naleśniki. Świetnie nadaje się również do ciast i innych wypieków :-)
Warto wykorzystać także pestki z dyni. Te nasiona mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!