|
|
Faszerowana papryka to świetny pomysł zarówno na przystawkę, jak i obiad. Możemy ją przyrządzić na każdą okazję. W sezonie, gdy mamy pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę – musicie skorzystać z tego przepisu! Wystarczy godzina, aby rozkoszować się jej smakiem.
Składniki:
- 5 sztuk czerwonej papryki (najlepiej z ogonkami)
- 2 woreczki ciemnego ryżu
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- przyprawy do smaku: pieprz, sól, maggi
Sposób przygotowania:
1. Paprykę myjemy, następnie odcinamy wierzch papryki i usuwami gniazda nasienne – starajmy się robić to delikatnie, aby nie uszkodzić warzywa.
2. Gotujemy ryż, według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu.
3. Wystudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym i całość doprawiamy.
4. Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę i przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem.
5. Nafaszerowane warzywa układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45-50 minut.
Faszerowana papryka gotowa – można ją podawać na ciepło, jak i na zimno! Smacznego :)
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!