Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 udko z kurczaka
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 jajka
1,5 opakowania żelatyny
3 marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
groszek zielony i kukurydza konserwowa (mały słoiczek lub puszka)
kilka ziarenek ziela angielskiego i liści laurowych
sól, pieprz do smaku
2 łyżki octu
woda
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielski. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny, po tym czasie mięso i warzywa wyjmujemy.
Żelatynę wsypujemy do miski, zalewamy ok. 1/2 szklanki zimnej wody, dodajemy zgniecione wcześniej wyparzone 2 jajka (ze skorupkami), całość mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznieje. Żelatynę wrzucamy do wywaru, dodając 2 łyżki octu i na bardzo małym ogniu gotujemy wywar, aż stanie się klarowny. Wywar przecedzamy przez gazę i odstawiamy.
Marchewkę z wywaru kroimy w kostkę lub plasterki. Mięso kroimy na małe kawałki. W foremki (ja używam silikonowych, ale mogą to być np. filiżanki) wkładamy po trochu: mięsa, marchewki, groszku, kukurydzy i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!