Golonka po pomorsku to może niezbyt dietetyczne, ale jakże smaczne danie obiadowe, sprawdzające się również na domowych imprezach. Można ją podawać z pieczywem lub ziemniakami, z dodatkiem zasmażanej kapusty, z musztardą, z tartym chrzanem. Najważniejszy jest jednak dodatek sosu, powstałego podczas duszenia golonki.
Składniki:
4 golonki wieprzowe (ja użyłam przednich, o wadze ok. 450g każda)
1 opakowanie ziarenek kminku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
przyprawy: Vegeta, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
smalec
woda.
Sposób przygotowania:
Golonki myjemy i wkładamy do miski. Nacieramy Vegetą, papryką i kminkiem. Smażymy na rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor tak, aby nie przypalić skórki.
Po usmażeniu golonki układamy w garnku. W misce, w której nacieraliśmy golonkę, rozpuszczamy w wodzie koncentrat pomidorowy i zalewamy golonkę tak, aby była zakryta. Wrzucamy kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Gotujemy na małym ogniu, aż golonki będą miękkie (ok. 3 godzin), co jakiś czas mieszając.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!