|
|
Kapuśniak na boczku wędzonym
Składniki:
200g kości lub żeberek wieprzowych
150g boczku wędzonego
200g kapusty kiszonej
3 marchewki
1 cebula
pół selera
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
2 – 3 średnie ziemniaki
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka stołowa majeranku
Vegeta, ½ łyżeczki papryki ostrej i 1 łyżeczka słodkiej, pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka lub kości (np. ze schabu) zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, marchew, seler oraz pietruszkę i gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).
Po ugotowaniu odlewamy wywar, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka.
W międzyczasie kroimy w drobną kostkę boczek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula się zrumieni. Pod koniec dodajemy słodką i ostrą paprykę i podsmażamy przez 1 minutę. Całość wrzucamy do gotującego się kapuśniaku.
Kapuśniak doprawiamy do smaku Vegeta i pieprzem oraz pokrojona w drobną kostkę marchewką z wywaru.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!