|
|
Paluszki z szynką parmeńską to idealna przekąska na imprezę! Paluszki grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest wyrabiane z drożdżowego ciasta. Gotowe paluszki Grissini możecie kupić w sklepie lub upiec samemu. Idealnie komponują się pośród innych przekąsek.
Z racji braku czasu, nie pokusiłam się o samodzielne pieczenie – kupiłam gotowe grissini oraz szynkę parmeńską. Owinęłam paluszki i podałam jako przekąskę. Wszyscy moczyli je w sosie czosnkowym , na który przepis znajdziesz tutaj .
Wiecie, że grissini jest produkowane według specjalnego przepisu od XIV wieku?! :-) Te delikatne włoskie paluszki są jedną z ulubionych przekąsek w słonecznej Italii. Są smaczne, chrupiące i bez trudu można je łączyć z tak lubianą przez Włochów szynką parmeńską czy speckiem. Grissini do włoskiej kuchni wprowadziła siedemnastowieczna turyńska arystokracja, dla której kosztowanie okrągłych paluszków należało do eleganckiej diety. Do tej pory najlepszej jakości produkty wyrabia się poprzez wałkowanie chleba dłonią i formowanie w ten sposób pożądanego kształtu.
Paluszki z szynką parmeńską możecie podawać z dipami, warzywami, a także sałatkami :-) Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!