Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym [przepis]

Makaron z kurczakiem i kurkami. To zdecydowanie mój ulubiony przepis na makaron. Zaskoczyłam nim nie jedno podniebienie – nawet mojej wymagającej mamy! Nie poznałam jeszcze osoby, która nie lubiła by tego dania.

Składniki:

  • makaron penne (jednak najczęściej stosuję tagliatelle)
  • pierś z kurczaka
  • śmietana 18% do zup i sosów
  • kurki
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę, mieszamy  z przyprawą do kurczaka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podczas smażenia kurczaka, kroimy kurki na mniejsze kawałki (robię tak tylko przy rozmrażanych kurkach, jeżeli są świeże to dodaję w całości). Gdy kurczak jest już prawie wysmażony – dorzucamy kurki. Całość dusimy (dolewamy wody) na małym ogniu przez ok. 10 minut. Woda nie musi wyparować. Dolewamy śmietanę, mieszamy do momentu, kiedy będzie już gorąca. Jeżeli sos jest za rzadki, dodajemy mąkę rozcieńczoną wodą. Uwaga! Dolewając ten roztwór trzeba szybko mieszać całość, aby nie zrobiły się grudki. Makaron odcedzamy, polewamy sosem i gotowe!
Smacznego!