Pieczarki faszerowane mięsem drobiowym i serem. Lekka, łatwa w przygotowaniu i niedroga przystawka, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 20-25 średnich pieczarek;
- 25 dag piersi z kurczaka;
- 10 dag sera topionego;
- 2 średnie cebulki;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 1 łyżka masła;
- 3 łyżki bułki tartej;
- 1 jajko;
- 3 plasterki sera żółtego;
- olej;
- przyprawa w płynie do zup i sosów, pieprz, Vegeta.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy ogonki. Ogonki kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle razem z pokrojonymi ogonkami pieczarek.
- Umyte i obsuszone mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Łączymy z ostudzoną cebulką, czosnkiem oraz pieczarkami i dokładnie mieszamy. Dodajemy serek topiony i jeszcze raz mieszamy.
- Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skrapiamy olejem, kładziemy na każdą odrobinę startego sera żółtego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez ok. 1 godz.
- Po upieczeniu pieczarki udekorowałam małymi paskami papryki konserwowej, ale można do tego użyć np. keczupu.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!