|
|
Pieczony łosoś w marynacie z limonki i bazylii.
Można go podawać z frytkami, chrupiącymi ziemniakami czy ryżem. Łososia można grillować oraz zapiekać. Polecamy spróbować!
Mięso łososia bogate jest w
kwasy tłuszczowe omega-3,
a także pełnowartościowe
białka
,
minerały
(fosfor, magnez i selen), jak również i witaminy:
B12, B6, niacynę
.
100 gramów filetu z łososia to 200 kcal, na które składa się głównie białko i zdrowy tłuszcz omega-3. Są to jak najbardziej zdrowe kalorie, potrzebne naszemu organizmowi.
Tę rybę możemy podawać pod każdą postacią – pieczony łosoś, grillowany, przygotowany na parze, smażonego, surowy, wędzony. Istnieje mnóstwo dań z wykorzystaniem tej pysznej ryby. Postaramy się Wam tu udostępniać ich jak najwięcej :)
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- piekarnik/grill
- blaszkę
- pergamin/papier śniadaniowy
Składniki na danie z pieczonym łososiem:
- filet z łososia
- limonka
- sól
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania pieczonego łososia:
- Zapiekanka z łososiem – jest to szybkie danie zapiekane w piekarniku z wykorzystaniem wędzonego łososia, mozzarelli , limonki, pieprzy Cayenne i makaronu, naprawdę polecam, to mój ulubiony makaron, jest lekki, delikatny i czujemy się po nim świetnie :)

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!