|
|
Piernik miodowy to nieodstępny element świątecznych ciast. Idealny na Święta Bożego Narodzenia, lecz nie tylko – możemy go serwować jako deser, przez cały rok! :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g miodu naturalnego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie (rodzynki, orzechy, figi)
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier wanilinowy i roztrzepane jajko. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, całość przesiewamy. Dodajemy przyprawy, wlewamy przestudzone mleko z miodem i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy drobno pokrojone, oprószone mąką bakalie.
- Ciasto przelewamy do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu pozostawiamy piernik jeszcze na ok. 10 min. w piekarniku.
- W zależności od upodobań, piernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.
Piernik miodowy gotowy! Smacznego!
Wydrukuj przepis
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!