Przepis na Calzone – Pierogi z ciasta do pizzy. Z ciasta do pizzy możemy przygotować nie tylko pizzę, ale także pierogi, które doskonale smakują zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Zobacz też: Podstawowy przepis na ciasto do pizzy .
Farsz mięsny:
- 30 dag szynki lub kiełbasy
- 20 dag żółtego sera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- oregano
Wędlinę kroimy w cienkie paski, ser trzemy na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odsączamy z zalewy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy talerzyka deserowego. Na każdej połowie koła rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, układamy szynkę kukurydzę, starty ser i posypujemy oregano. Sklejamy pieroga i pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze 200°C.
Innym pomysłem może byś farsz pieczarkowy:
- 50 dag pieczarek
- 50 dag cebuli,
- sól pieprz, olej do smażenia.
Pieczarki myjemy, kropimy w plasterki i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojona w półplasterki cebulę i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przestudzeniu nadziewamy pierogi .