Przepis na Tacos . Przepyszne meksykańskie danie. Kto lubi kuchnię wyrazistą, dobrze przyprawioną – kuchnia meksykańska na pewno mu zasmakuje. Tacos to prosty sposób na meksykański obiad. Zobaczcie przepis na tacos .
Składniki do tacos:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3/4 puszki kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
- dwie małe papryki (najlepiej czerwona i żółta)
- puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Kmin rzymski
- Sól, pieprz
- łyżka oregano
- Ostra i słodka papryka
- tortille do tacos
Sposób wykonania farszu do tacos:
Wykonanie farszu do tacos jest niezwykle proste, ale wymaga od nas próbowania, co może przyczynić się do tego, że jak skończymy gotowanie… nie będziemy już głodni. Ja tak mam niemal zawsze. Ale do rzeczy:
1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, tak żeby się zeszkliła. Na chwilę przed końcem na 1-2 min. dodajmy posiekany czosnek.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy zmielone mięso mielone i znowu podsmażamy.
3. Na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, następnie pomidory w puszcze. Jak papryka lekko zmięknie dodajemy kukurydzę i wszystko porządnie przyprawiamy sporą ilością papryki słodkiej, trochę ostrej, oregano oraz przynajmniej łyżką mielonego kminu rzymskiego. Nie zapominamy też o soli. Kwestia ilości przypraw jest zawsze indywidualna. Jeżeli smak potrawy wydaje nam się zbyt mało intensywny, nie bójmy się dosypać kminu rzymskiego i oregano. Jeżeli nasze pomidory w puszcze były mocno kwaśne, czasem warto dodać łyżeczkę lub dwie cukru.
4. Pod koniec gotowania farszu, jak już spora część wody z papryki i pomidorów odparuje, dodajemy przepłukaną fasolę i… farsz do tacos jest gotowy.
5. Tortille do tacos wkładamy na kilka minut do piekarnika, po wyciągnięciu wkładamy do nich farsz oraz posypujemy odrobiną sera.
Tacos gotowe. Dajcie znać w komentarzach jak udało Wam się danie z naszego przepisu!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!