Na pewno wielokrotnie mieliście okazje zjeść pyszne tiramisu i zastanawialiście się jak je dobrze zrobić. Mamy dla Was przepis, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Oto nasz przepis na tiramisu.
Składniki na Tiramisu:
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
- 200 ml mocnej kawy (ja wsypuję 3-3,5 łyżeczki kawy do szklanki)
- 70 ml likieru, najlepiej Amaretto (chociaż może być inny, taki jaki akurat macie pod ręką)
- 250 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
- opakowanie biszkoptów
- kakao
Przygotowanie tiramisu:
1. Kawę wlej do talerza i wymieszaj z likierami o poczekaj do wystygnięcia
2. Żółtka wyjmij z lodówki i poczekaj aż nabiorą temperatury pokojowej, następnie utrzyj je z cukrem i ubijaj mikserem tak długo, aż staną się puszystą masą (nie może być rzadka – ubijaj ją tak długo, aż będzie gęsta i puszysta)
3. Do ubitej masy z jajek powoli, stopniowo dodawaj zimne mascarpone ubijając mikserem na średnich obrotach.
4. Teraz przyszedł czas na biszkopty. Namaczaj je w kawie i ułóż pierwszą warstwę w szklanych pucharkach lub szklankach. Następnie oprósz biszkopty kakaem i nałóż warstwę kremu, ułóż kolejną warstwę biszkoptów, znowu kakao i kolejna warstwa kremu. Liczba warstw zależy od Ciebie. Na górze tiramisu powinien być krem oprószony kakaem.
5. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby tiramisu się schłodziło.
Smacznego!
Tabela kalorii:
- 5 żółtek: 5 x 55 = 275 kalorii
- 5 łyżek cukru: 5 x 49 = 245 kalorii
- 3 łyżki likieru kawowego: ok 70 kalorii
- 70 ml likieru Amaretto: ok 250 kalorii
- 250 gram serka mascarpone: 983 kalorie
- biszkopty: ok 300 kalorii
- 2 łyżki kakao: ok 25 kalorii
RAZEM: 2 148 kalorii – średnio z przepisu wychodzi 5-6 porcji tiramisu w pucharkach, a więc jedna porcja ma ok 400 kalorii. Jedna, duża łyżka klasycznego tiramisu ma ok 100 kalorii.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!