Pysznotka to prosty w wykonaniu placek na bazie kruchego ciasta, który dzięki użytemu dżemowi z czarnej porzeczki ma delikatny, owocowy smak. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony następnego dnia.
Składniki:
ciasto
450g mąki
300g margaryny Kasia
100g cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
słoik dżemu z czarnej porzeczki
50g żurawiny suszonej
100g orzechów włoskich łuskanych
50g moreli suszonej
krem
0,5l mleka
4 łyżki cukru1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Sposób przygotowania:
Mąkę, margarynę, cukier, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 równe części. Ciasto schładzamy w lodówce, dobrze jest przygotować je dzień wcześniej.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Następnie rozwałkujemy drugą część ciasta, smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Połowę powstałej masy bezowej wykładamy na ciasto posmarowane dżemem i posypujemy orzechami, żurawiną oraz pokrojonymi w paski morelami. Następnie nakładamy resztę masy bezowej. Ciasto pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 160 stopni.
Przygotowujemy krem: budynie gotujemy na mleku i studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodając ostudzony budyń tak, aby krem nie zwarzył się.
Gotowy krem wykładamy na pierwszy upieczony placek. Na to kładziemy placek z bezą. Ciasto schładzamy i… smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!