Rolada biszkoptowa

Rolada_biszkoptowa Rolada biszkoptowa

Składniki ciasta:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
6 jajek
1 łyżka stołowa kakao
½  szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku z cukrem i cukrem waniliowym i ubijamy na puszysta masę , dodając wodę.
Po ubiciu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Większą część ciasta wylewamy na prostokątną blaszkę i delikatnie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 0 C na 5 – 6 min.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao. Po 6 minutach jasne ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy nań za pomocą łyżki stołowej ciemne ciasto we wzorek widoczny na zdjęciu.

Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż zbrązowieje.

Po upieczeniu ciasto wykładamy na lnianą ściereczkę i zwijamy do wystygnięcia.

Nadzienie rolady

2 galaretki truskawkowe
owoc granatu
krem budyniowy:
½ l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 łyżki cukru1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
Przygotowujemy krem: budynie gotujemy na mleku i studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodając ostudzony budyń tak, aby krem nie zwarzył się.

Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklanki przegotowanej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.

Owoc granatu obieramy i rozdzielamy na pojedyncze ziarenka.

Wykonanie rolady:

Ciasto odwijamy , rozprowadzamy równomiernie krem budyniowy i ziarenka granatu. Na krem wylewamy przestudzona galaretkę, rozprowadzając je po kremie.
Całość zwijamy przy pomocy papieru do pieczenia, owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce do stężenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *