|
|
Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno. Wbrew nazwie, jest nieznana w kuchni greckiej. Ryba po grecku bywa podawana w Polsce na kolację wigilijną, ale także jako przystawka na przyjęciach.
Składniki:
- filet z dorsza lub pstrąga
- 1 kg marchewki
- średniej wielkości pietruszka
- 1/2 małego selera
- 2 średnie cebule pokrojone w małą kostkę
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- 1/2 szklanki oleju
- przyprawa maggi
- vegeta
- 1 łyżka stołowa octu
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Filet z ryby smażymy, po usmażeniu usuwamy ości.
- Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Układamy do rondla, zalewamy wodą i olejem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz przyprawy.
- Po wystudzeniu dodajemy zaparzoną cebulę (wystarczy ją zagotować z małą ilością wody oraz 1 łyżką octu), studzimy i następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.
- Jeżeli farsz jest zbyt kwaśny – dodamy trochę cukru.
- Na koniec układamy na rybie.
Ryba po grecku gotowa. Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!