Świeża ryba z warzywami z własnego ogródka smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- filet z dorsza lub pstrąga
- 1 kg marchewki
- średniej wielkości pietruszka
- 1/2 małego selera
- 2 średnie cebule pokrojone w małą kostkę
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- 1/2 szklanki oleju
- przyprawa maggi
- vegeta
- 1 łyżka stołowa octu
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Filet z ryby smażymy, po usmażeniu usuwamy ości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Układamy do rondla, zalewamy wodą i olejem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz przyprawy.
Po wystudzeniu dodajemy zaparzoną cebulę (wystarczy ją zagotować z małą ilością wody oraz 1 łyżką octu), studzimy i następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.
Jeżeli farsz jest zbyt kwaśny – dodamy trochę cukru.
Na koniec układamy na rybie i .. smacznego!