Sałatka gyros [przepis]

Sałatka, która króluje na naszych stołach od około 10 lat. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego wyjątkowego smaku.  Smakuje wyśmienicie, można ją jeść bezpośrednio po przygotowaniu – jest chrupiąca i orzeźwiająca.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 słoik ogórków korniszonych lub sałatka szwedzka
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros-kebab (najlepiej firmy Kamis)
  • puszka kukurydzy
  • 400 g majonezu
  • 200 g ketchupu
  • łyżeczka oleju
  • kilka ząbków czosnku polskiego
  • 2 marchewki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Pierś kroimy na kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy kapustę na cienkie paski i ogórki w plasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzany oleju, na złoty kolor i odstawiamy do wystudzenia.
Majonez łączymy w miseczce z ketchupem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Jeżeli lubisz – możesz dodać marchewkę startą na drobnych oczkach.

W przezroczystym pojemniku lub szklanej misce układamy warstwami składniki: kapustę, ogórki, marchewkę, kurczaka, kukurydzę, sos, kapustę, ogórki, itd. do wyczerpania składników – kończymy ostatnią warstwą kapusty, aby ładnie wyglądało.

Smacznego!