Sałatka, która króluje na naszych stołach od około 10 lat. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego wyjątkowego smaku. Smakuje wyśmienicie, można ją jeść bezpośrednio po przygotowaniu – jest chrupiąca i orzeźwiająca.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 słoik ogórków korniszonych lub sałatka szwedzka
- pierś z kurczaka
- przyprawa gyros-kebab (najlepiej firmy Kamis)
- puszka kukurydzy
- 400 g majonezu
- 200 g ketchupu
- łyżeczka oleju
- kilka ząbków czosnku polskiego
- 2 marchewki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Pierś kroimy na kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy kapustę na cienkie paski i ogórki w plasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzany oleju, na złoty kolor i odstawiamy do wystudzenia.
Majonez łączymy w miseczce z ketchupem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Jeżeli lubisz – możesz dodać marchewkę startą na drobnych oczkach.
W przezroczystym pojemniku lub szklanej misce układamy warstwami składniki: kapustę, ogórki, marchewkę, kurczaka, kukurydzę, sos, kapustę, ogórki, itd. do wyczerpania składników – kończymy ostatnią warstwą kapusty, aby ładnie wyglądało.
Smacznego!