Sałatka z granatem. Dziś kolejny pomysł na lekką sałatkę, która nie tylko ciekawie wygląda, a jeszcze ciekawiej smakuje.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka;
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka „Kamis”;
- 1 owoc granatu;
- 1/2 średniej główki kapusty pekinki;
- 1 puszka kukurydzy konserwowej;
- 6 średnich ogórków konserwowych;
- 1 świeża papryka czerwona;
- 1 pęczek szczypiorku;
- kilka łyżek stołowych słonecznika łuskanego;
- 1 średni słoiczek majonezu „Winiary”;
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, obsuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średnia kostkę. Mieszamy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Granat obieramy i oddzielamy pojedyncze ziarenka owocu. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do ziarenek granatu. Następnie dodajemy: pokrojone w kostkę ogórki, paprykę i kapustę pekinkę oraz drobno pokrojony szczypiorek.
Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor kurczaka i odstawiamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni prażymy na małym ogniu słonecznik, uważając aby się nie przypalił, a następnie również go schładzamy.
Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki, aby smaki połączyły się.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!