Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową. Pyszny, delikatny sernik na kruchym cieście z masą serową i rodzynkami. Całość dopełnia beza , która w smaku przypomina delikatny, orzechowy biszkopt. Przepis jest alternatywą dla tradycyjnego sernika , który również znajdziecie na KozakGotuje.pl. Jest to idealna propozycja na deser lub przyjęcie.
Składniki
kruche ciasto
:
- 125 g kostki margaryny lub masła
- szklanka mąki
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg twarogu półtłustego
- 10 żółtek
- 6 białek
- kostka masła (ok. 250 g)
- 2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
- 200 g rodzynek (idealne bakalie do sernika)
Składniki na bezę (wierzch ciasta):
- 6 białek
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania ciasta na spód:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą masę.
2. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
3. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy i układamy na średniej blaszce (wymiary ok. 26 x 38 cm)
4. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie zrobiły się pęcherze powietrza podczas pieczenia.
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut, aż będzie miało złocisty kolor.
6. Odstawiamy do wystygnięcia.
Sposób przygotowania masy serowej:
1. Żółtko, cukier puder ucieramy wałkiem lub miksujemy.
2. Następnie dodajemy masło i znowu ucieramy.
3. Twaróg mielimy (chyba, że już kupiliśmy zmielony) i dodajemy małymi porcjami na zmianę z budyniem (w suchej postaci), stale ucierając.
4. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta.
5. Całość dobrze mieszamy.
6. Tak przygotowaną masę wylewamy na kruche ciasto.
Sposób przygotowania bezy orzechowej:
1. Ubijamy pianę z białek i cukru.
2. Dodajemy zmielone orzechy włoskie .
3. Całość delikatnie mieszamy.
4. Wylewamy tę masę na ciasto.
5. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i pieczemy ok. 1,5 godziny.
Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową jest gotowy, smacznego!
Zobacz też:
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!