Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową - KozakGotuje.pl

Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową

Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową. Pyszny, delikatny sernik na kruchym cieście z masą serową i rodzynkami. Całość dopełnia beza , która w smaku przypomina delikatny, orzechowy biszkopt. Przepis jest alternatywą dla tradycyjnego sernika , który również znajdziecie na KozakGotuje.pl. Jest to idealna propozycja na deser lub przyjęcie.

Składniki kruche ciasto :

  • 125 g kostki margaryny lub masła
  • szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 10 żółtek
  • 6 białek
  • kostka masła (ok. 250 g)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g rodzynek (idealne bakalie do sernika)

Składniki na bezę (wierzch ciasta):

  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania ciasta na spód:

1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą masę.

2. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.

3. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy i układamy na średniej blaszce (wymiary ok. 26 x 38 cm)

4. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie zrobiły się pęcherze powietrza podczas pieczenia.

5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut, aż będzie miało złocisty kolor.

6. Odstawiamy do wystygnięcia.

Sposób przygotowania masy serowej:

1. Żółtko, cukier puder ucieramy wałkiem lub miksujemy.

2. Następnie dodajemy masło i znowu ucieramy.

3. Twaróg mielimy (chyba, że już kupiliśmy zmielony) i dodajemy małymi porcjami na zmianę z budyniem (w suchej postaci), stale ucierając.

4. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta.

5. Całość dobrze mieszamy.

6. Tak przygotowaną masę wylewamy na kruche ciasto.

Sposób przygotowania bezy orzechowej:

1. Ubijamy pianę z białek i cukru.

2. Dodajemy zmielone orzechy włoskie .

3. Całość delikatnie mieszamy.

4. Wylewamy tę masę na ciasto.

5. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i pieczemy ok. 1,5 godziny.

Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową jest gotowy, smacznego!


Zobacz też:

, beza , , , , , ,

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'