|
|
Sos czosnkowy z ziołami pasuje do wielu przekąsek, pizzy, a także grillowanego mięsa. Przygotowanie sosu czosnkowego jest banalnie proste. Zwykle wykonuję go „na oko” i ciężko nam dokładnie podać odpowiednie ilości składników. Jednak postaramy się podzielić z Wami naszą recepturą :-)
Składniki:
- czosnek
- jogurt grecki
- majonez
- suszona bazylia
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Obieramy 3 ząbki czosnku.
- Przeciskamy je przez praskę lub drobno siekamy i zgniatamy nożem – następnie wrzucamy do miseczki.
- Dodajemy 2 czubate łyżki majonezu oraz 2 łyżki jogurtu greckiego.
- Przyprawiamy suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
- Całość dokładnie mieszamy i.. próbujemy!
- Jeżeli czosnek jest zbyt bardzo wyczuwalny – dodajemy majonezu i jogurtu.
- Jeżeli sos jest zbyt gęsty – dodajemy jogurtu.
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki – dodajemy majonezu.
- Jeżeli jest przesolony – dodajemy majonez i jogurt.
- Jeżeli jest zbyt mało czosnkowy – dodajemy czosnku :-)
Często dodajemy do sosu także włoski sos do sałatek firmy Knorr – zastępując nim sól. Spróbujcie sami!
Sos czosnkowy nie może być za rzadki, dlatego zamiast jogurtu naturalnego – używamy jogurt grecki, który jest gęsty i naprawdę dobry!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!