Stek kozacki to dobrze wysmażony stek z szynki lub innego kawałka dobrego mięsa wieprzowego z pieczarkami i cebulką.
Składniki na 1 porcję steku:
ok. 20 dag mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki);
pieprz;
sól;
papryka słodka;
odrobina mąki;
10 dag pieczarek;
2 średnie cebule;
olej do smażenia.
Wykonanie:
Z szynki wycinamy w poprzek włókien plaster o grubości ok. 2 cm, tłuste części usuwamy. Mięso delikatnie rozbijamy kantem dłoni. posypujemy solą, pieprzem i papryką oraz delikatnie oprószamy mąką. Smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju z obydwu stron za złoty kolor.
Pieczarki i cebulę kroimy w grube plastry, solimy i smażymy osobno. Po usmażeniu składniki mieszamy.
Stek podajemy z usmażonymi pieczarkami z cebulką, surówkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!