Składniki na 1 porcję steku:
ok. 20 dag mięsa wieprzowego (najlepsza jest szynka);
kilka ząbków czosnku;
kolorowy pieprz w ziarnach;
przyprawa do mięsa (naturalne przyprawy korzenne, zioła, warzywa suszone) – ja użyłam przyprawy firmy Bartex.
Z szynki wycinamy w poprzek włókien plaster o grubości ok. 2 cm, tłuste części usuwamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy stek z obu stron. Mięso smarujemy olejem i posypujemy przyprawami i kolorowym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny, aby mięso zamarynowało się.
Smażymy na patelni lub grillu z obydwu stron ok. 3 minut na złoty kolor. Smażąc na patelni wskazane jest podlewać stek małą ilością wody, aby przyprawy nie przypaliły się.
Stek podajemy z surówkami i, w zależności od upodobań, z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!