Tarta czekoladowa to dla naszego podniebienia coś wymarzonego. Delikatna, pyszna, słodka. Kaloryczna? Też… co zrobić. Jednak i tak warto spróbować. Jest to wersja tarty wyłącznie z czekoladą, jednak gdybyście dodali owoców np. bananów lub malin byłaby równie wyjątkowa.
Składniki na masę czekoladową:
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki wody
- ok 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Składniki na ciasto do tarty:
- szklanka mąki (150 g)
- 3/4 kostki masła (125 g)
- 1 łyżka wody
- 2 czubate łyżki cukru pudru (30 g)
Sposób wykonania ciasta do tarty:
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę (1 szklanka), dodajemy pokrojone na drobne części masło (3/4 kostki) oraz cukier (2 łyżki) i łyżkę wody. Wszystko dokładnie ugniatamy, tak, żeby ciasto było jednolitą masą. Jeżeli jest za suche możemy dodać nieco wody, a jeżeli za mokre – mąki. Po ugnieceniu ciasta wkładamy je na pół godziny do zamrażalnika.
- Po półgodzinnym leżakowaniu ciasta w zamrażalniku wykładamy je na formę do tarty. Warto formę wyłożyć papierem, później dużo łatwiej będzie nam ją wyciągnąć.
- Ciasto pieczemy przez ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z piekarnika jak jego wierzch będzie miał złocisty kolor. Uwaga: nie trzymajcie ciasta w piekarniku zbyt długo. Raz zdarzyło mi się o niej zapomnieć i była mała katastrofa.
Sposób wykonania masy czekoladowej:
- Czekoladę (200 g), masło i wodę roztapiamy w kąpieli wodnej – do garnka z gotującą się wodą wkładamy plastikową miseczkę, w której roztapiamy składniki i mieszamy tak długo, aż będą gładką, jednolitą masą. Po rozpuszczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
- W osobnej miseczce ubijamy śmietankę. Trzeba pamiętać, żeby śmietanka była dobrze schłodzona – ciepła może nam się podczas ubijania zważyć.
- Dobrze ubitą śmietankę powoli dodajemy do rozpuszczonej masy czekoladowej i mieszamy tak długo, aż powstanie pyszna, czekoladowa, puszysta masa, którą wkładamy do lodówki na minimum 30-40 minut żeby się schłodziła.
- Schłodzoną masę wykładamy na upieczoną i również schłodzony spód do tarty. Możecie ją udekorować płatkami migdałów lub bananami – wszystko zależy od Waszej inwencji :) tak czy owak, tarta czekoladowa jest gotowa. Smacznego.
Spróbuj również:
- Tarta z malinami, białą czekoladą i bitą śmietaną
- Tarta z malinami zapiekana z czekoladą i śmietaną
- Tarta z borówkami amerykańskimi
- Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!