Tarta z ciasta francuskiego jest szybka w przygotowaniu – o ile nie przygotowujemy sami ciasta :-) Wykonanie jej jest bardzo proste i daje świetne efekty – smakowe i wizualne. Można ją podawać na ciepło i zimno, jako przystawkę czy przekąskę.
Łosoś zawiera pełnowartościowe białka, minerały (fosfor, magnez i wykazujący przeciwutleniające działanie selen), jak również i witaminy: B12, B6, niacynę. Zawiera duże ilości kwasu tłuszczowego omega-3, niezbędnego dla zachowania zdrowia. Pomaga on w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, zapobiega nieregularnemu biciu serca, zakrzepom i wylewom. Ma także korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniej wagi. Ponadto jest ważnym składnikiem komórek nerwowych, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne, w tym i hamuje rozwój choroby Alzheimera.
Tartę możemy zrobić na dwa sposoby – albo piekąc najpierw ciasto i spód będzie chrupiący lub układając od razu składniki – wtedy spód raczej nie będzie kruchy, ponieważ składniki nie dadzą mu szansy wyrosnąć.
Ja zrobiłam drugim sposobem, ale Wam polecam pierwszy – aby tarta z ciasta francuskiego była krucha :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego, oczywiście możecie zrobić je sami, niestety jest to bardzo pracochłonne
- 150-200 g wędzonego łososia
- świeża bazylia
- 3 jajka
- 150-200 g startej mozzarelli lub parmezanu
- pieprz cayenne
- sól
- limonka lub cytryna
Sposób przygotowania:
1. Włączamy piekarnik! Nagrzewamy go do 200°C.
2. Wykładamy ciasto francuskie do formy na tartę i nakłuwamy widelcem, żeby nie porobiło się pęcherze powietrza. Na ciasto układamy folię aluminiową i wsypujemy np. groch, czy czy fasolę).
3. Pieczemy ciasto przez ok. 15 minut.
4. Wyciągamy formę z ciastem i układamy łososia. Następnie skrapiamy go sokiem z limonki, możemy również zetrzeć skórkę. Dzięki temu łosoś będzie bardziej aromatyczny.
5. Łososia przyprawiamy także pieprzem cayenne, posypujemy go serem i całość zalewamy roztrzepanymi i posolonymi jajkami.
6. Na wierzch możemy jeszcze posypać odrobinę sera.
7. Tak przygotowaną tartę wkładamy na jeszcze 5-10 minut do piekarnika.
Tarta z ciasta francuskiego gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno :-) Smacznego!