Tort czekoladowy może być atrakcyjnym i smacznym elementem Walentynkowego wieczoru. Doskonale nadaje się również na inne okazje. Wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny w wykonaniu!
Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):
- 5 jajek;
- niecałe ½ szklanki maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);
- 2 łyżki kakao;
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 cukier waniliowy;
- ½ szklanki cukru;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- margaryna i bułka tarta do obsypania tortownicy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cukier waniliowy i cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy nasz tort czekoladowy ok. 35 – 40 minut na lekko brązowy kolor.
Krem czekoladowy:
- 1,5 l mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 gorzkie czekolady
- 1 kostka masła extra
- 1 kostka „Kasi”
Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę
i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.
Czekoladę rozpuszczamy w garnku na parze,
dodajemy 2 łyżki masła. Po rozpuszczeniu składników czekoladę schładzamy tak, aby konsystencja pozostała lejąca.
Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: pozostałe masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby krem nie zwarzył się. Następnie do utartego kremu po 1 łyżce dodajemy schłodzoną czekoladę, cały czas ucierając.
Poncz:
- 0,5 l wody
- 1 cytryna
- kilka kropli aromatu rumowego 2 łyżki cukru
- Wodę z cytryną i cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.
Wykonanie tortu:
Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. Pomiędzy warstwy można dodać np. wydrylowane i odsączone wiśnie w syropie. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.
Tort czekoladowy dekorujemy według uznania. Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!