Sernik Brygidy - podstawowy przepis na sernik - KozakGotuje.pl

Sernik Brygidy – podstawowy przepis na sernik

Podstawowy przepis na sernik. Sernik na kruchym cieście to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Czasem piekę je na ciemnym cieście, czasem na jasnym, tak jak właśnie w tym przepisie. Jeżeli zamierzacie zabrać się za sernik , nie oszczędzajcie na twarogu. Ja zazwyczaj używam półtłustego, śmietankowego twarogu z Gniewina, który przed użyciem mielę na drobnym sitku maszynki do mięsa.

Składniki na ciasto do sernika:

  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki.

Składniki na masę serową do sernika:

  • 1,5 kg. sera,
  • 8 żółtek,
  • 10 białek z jajka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania ciasta

  1. Wrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj,
  2. Wyłóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  3. Ciasto nakłuj widelcem na całej jego powierzchni,
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut,
  5. Po skończeniu pieczenia ostudź spód.

Sposób przygotowania masy serowej

Przed rozpoczęciem przygotowywania masy wyciągnij wszystkie składniki z lodówki. Ważne jest aby składniki miały jednakową temperaturę.

  1. Wrzuć do miski cukier puder i żółtka i utrzyj je razem,
  2. Następnie dodawaj po trochu masło, cały czas ucierając,
  3. Po utarciu masła, dodawaj porcjami ser i nadal ucieraj,
  4. Wsyp budynie, dzięki którym masa serowa po upieczeniu będzie zwarta,
  5. Na samym końcu dodaj pianę z 10 białek. Pianę możesz wlać na raz, ale mieszaj z masą serową bardzo delikatnie,
  6. Masę serową wlej na upieczone i ostudzone ciasto,
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godz.
Koszty składników: 0,5 margaryny (1,15 zł) + 2 cukry wanilinowe (1,20 zł) + 1,5 kg. twarogu (17 zł) + 10 jajek (5 zł)  + kostka masła (6 zł) + rodzynki (3,60 zł) + 2 budynie (2 zł) + szklanka mąki (0,75 zł). Razem: 36,70 zł. Sernik zazwyczaj polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (3 zł) oraz posypuję kolorową posypką (ok. 3 zł). Łączny koszt składników ciasta to: 42,70 zł. Koszt w przypadku zamówienia od 65 do 80 zł za blachę ciasta o wadze ok. 3 kg.

PrintFriendly and PDF Wydrukuj przepis

,

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'
взять займ онлайн кредит онлайн оформить кредитную карту вклад онлайн