Suszone grzyby: Jak suszyć grzyby?

Suszone grzyby

Jak suszyć grzyby? Do suszenia najlepiej nadają się grzyby rurkowe o stosunkowo dużych kapeluszach – najlepsze do suszenia są borowiki, prawdziwki, koźlaki oraz podgrzybki, ale możesz suszyć również inne grzyby.

My suszymy grzyby na kilka sposób i zależą one od pogody. Jeżeli mamy słoneczną i ciepłą jesień, najlepiej jest grzyby wystawić na słońcu, a następnie dosuszyć na strychu, przy piecu lub kaloryferze. Jednak zanim rozpoczniemy sezon grzewczy, grzyby możemy ususzyć w specjalnym urządzeniu do suszenia warzyw i owoców.

  1. Zanim przystąpimy do suszenia powinniśmy grzyby dokładnie oczyścić i sprawdzić, czy nie ma w nich robaków. Nie myjemy grzybów przed suszeniem, jeżeli są bardzo brudne możemy je wyczyścić np. ręcznikiem papierowym.
  2. Kroimy je na 1 cm plastry.
  3. Możemy wyłożyć je na blaszkę lub nawlec na sznurek
  4. Grzyby najlepiej jest suszyć na słońcu, a następnie możemy dosuszyć je w lekko otwartym piekarniku.
  5. Jeżeli jednak pogoda nie sprzyja, możemy od razu rozpocząć suszenie w piekarniku nagrzanym do ok 50-60 stopni. Możemy również użyć suszarki spożywczej do suszenia warzyw i owoców. Jeżeli macie doświadczenia z suszeniem w suszarce – dajcie proszę znać w komentarzach.
  6. Wysuszone grzyby najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, a żeby uniknąć zjedzenia ich przez mole, do pojemnika warto włożyć liść laurowy.
  7. Małe grzyby możemy suszyć w całości, większe kapelusze pokrojone na plastry. Ogonki grzybów, również nadają się do suszenia, ale są one twardsze od pozostałych części.
  8. Dobrze ususzone grzyby są elastyczne, a łamią się dopiero po mocniejszym zgięciu.
One comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice