|
|
Barszcz czerwony króluje na na naszym stole, w wieczór wigilijny .
Składniki na barszcz:
- 2 kg buraków
- włoszczyzna
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 200 g suszonych grzybów
- 3 kostki rosołowe Winiary
- ocet
- cukier
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki i włoszczyznę myjemy i kroimy. Cebulę musimy przekroić na pół. Zalewamy warzywa wodą, dodajemy kostki rosołowe, obrany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 min. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez sito.
Grzyby myjemy, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy. Wyjmujemy je z wywaru. Wywar z grzybów łączymy z barszczem, który doprawiamy Vegetą, pieprzem, octem i cukrem. Natomiast same grzyby wykorzystamy do wykonania uszek.
Składniki na uszka:
Farsz:
- ugotowane grzyby
- 3 cebule
- masło
- Vegeta, pieprz do smaku
- 4 łyżki bułki tartej
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- sól
- 2 żółtka
- łyżka oleju
- szklanka ciepłej wody
Sposób przygotowania:
1. Grzyby mielimy.
2. Drobno posiekaną cebulkę smażymy na maśle, dodajemy do grzybów. Doprawiamy Vegetą i pieprzem i mieszamy z bułka tartą.
3. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i łyżkę oleju.
4. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając ciepłą wodę (ok. 1 szklanki). Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 20 minut.
5. Z ciasta rozwałkowujemy placki, kroimy na kwadraty o boku 3 cm.
6. Na środku kwadratu kładziemy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. Dwa rogi powstałego trójkąta mocno zaciskamy wokół palca i łączymy.
7. Gotowe uszka układamy na tacy poprószonej mąką.
8. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, do wrzątku partiami wkładamy uszka. Gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową.
Barszcz czerwony z uszkami gotowy! Życzymy Wam smacznego i wesołych świąt :-)

:) Przepiękny kolorek – zapraszam serdecznie do akcji tęcza Smaków 3 :) ze światecznym akcentem !
http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html
#Jadłbym