Ciasto architekta - przepis - KozakGotuje.pl

Ciasto architekta

Ciasto architekta nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, ale czasami warto poświęcić trochę więcej czasu, by zaskoczyć niejedno podniebienie!

Ciasto architekta składa się z wielu warstw, dlatego jest tak pracochłonne. Ma niezwykły kształt , a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki na biszkopt jasny:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • szklanka mąki

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno.

2. Dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.

3. Następnie wylać na formę do pieczenia.

5. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 30-40 minut.

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 lub 3 łyżeczki kakao

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno.

2. Dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.

4. Całość wylać na formę do pieczenia.

5. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.
Składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 4 budynie waniliowe (lub śmietankowe)
  • łyżka kakao
  • 2 kostki masła
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania masy budyniowej:

1. Z mleka, cukru, budyniu ugotować i tak przygotowany budyń przestudzić.

2. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

3. Całość podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.

4. Masa budyniowa gotowa!

Składniki na masę serową:

  • 50 dag serków homogenizowanych śmietankowych (lub waniliowych)
  • 2 galaretki czerwone
  • 3-4 banany
  • cytryna

Sposób przygotowania masy serowej:

1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, gdy zacznie tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Galaretka gotowa.

2. Banany obrać, pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.

3. Masa serowa gotowa :)

Polewa:

  1. Jak zrobić polewę? To bardzo proste!
  2. Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!

Sposób przełożenia ciasta:

Zamiast bananów można dać inne owoce , np. brzoskwinie , czy maliny .

Ciasto architekta gotowe. Smacznego! :)

Przepis pochodzi z „Nowych Przepisów Siostry Anastazji”.

, , , , , , Kakao , , , , ,

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'