|
|
Kapusta wigilijna – taką kapustę przygotowuję już na początku grudnia. Wkładam ją do wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 30 minut. W ten sposób mam przygotowane jedno danie na kolację wigilijną.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg pieczarek
- 4-5 średnich cebulek
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 kostka masła lub margaryny
- Vegeta, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę zalewamy wodą tak, aby była zakryta. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości. Jeżeli zostało zbyt dużo wody, musimy ją odlać.
- Pieczarki myjemy, kroimy w półksiężyce i smażymy na maśle lub margarynie.. Po usmażeniu dodajemy do kapusty.
- Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor i również dodajemy do kapusty.
- Całość mieszamy, doprawiamy Vegetą i pieprzem. Używając Vegety można zrezygnować z soli, ponieważ jest ona składnikiem tej przyprawy.
- Kapustę dusimy jeszcze przez ok. 20 minut, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliła.
Kapusta wigilijna może stanowić również nadzienie do krokietów.
Sprawdź:

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!