Kurczak po chińsku. Dziś na talerzu dalekowschodnia inspiracja – delikatny filet z piersi kurczaka skąpany w orientalnym sosie, podany z warzywami i ryżem.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- ryż
- chińska mieszanka warzyw (np. Hortex)
- sos ostry chiński (np. Blue Dragon)
- sos sojowy
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, carry, sól
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki cukru
- olej roślinny
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy papryką słodką, ostrą i carry, mieszamy z odrobiną oleju roślinnego.
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelnię wsypujemy cukier oraz oliwę, rozpuszczamy cukier, aby powstał karmel i mieszamy w tym kurczaka.
- Całość smażymy.
- Na drugiej patelni (lub garnuszku) rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy rozmrożone warzywa.
- Do podsmażonych warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka, całość mieszamy z odrobiną sosu sojowego.
- Ugotowany ryż wykładamy z folii do miski, następnie napełniamy nim filiżankę i przekręcamy na talerz, aby był w ładnej kompozycji :-)
- Do tego układamy kurczaka z warzywami i sos ostry (nie musi być podgrzany).
Kurczak po chińsku gotowy! Smacznego :-)
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!